Γνώρισαν τα Γιάννενα του Δημήτρη Χατζή στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

Γνώρισαν τα Γιάννενα του Δημήτρη Χατζή στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη
Wednesday, 13 September 2017

Μέσα από μια πρωτότυπη και διασκεδαστική δράση, που διοργάνωσε η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, οι μικροί «Lake runners» γνώρισαν τα ταμπάκικα, ένα επάγγελμα που χάθηκε στο χρόνο, αλλά και ένα κομμάτι της πόλης του παρελθόντος.

Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην Εβδομάδα Λίμνης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 11ου Γύρου Λίμνης από τον Α.Ο Ποσειδών και την ΑΜΚΕ Limni, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Ιωαννιτών.

Δίνοντας έμφαση στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της δράσης, οι εκπαιδευτές διάβασαν στα παιδιά απόσπασμα από την ιστορία του «Σιούλα του Ταμπάκου», που περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων «Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δημήτρη Χατζή, και τους έδωσαν τη δυνατότητα να «ταξιδέψουν» στα παλιά Γιάννινα και να έρθουν σε επαφή με χαρακτήρες και συναισθήματα, με προεκτάσεις που αφορούν σε θέματα, όπως οι κλειστές κοινωνικές τάξεις και η διαφορετικότητα, αλλά και η οικονομική κρίση. Η επιλεγμένη μουσική συνόδεψε τα παιχνίδια, που έπαιζαν οι ταμπάκοι, όπως τα «σκλαβάκια», και τις υπόλοιπες δημιουργικές δράσεις.

Η δράση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δράσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθήματος και την παρακολούθησαν η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Βάγια Οικονομίδη και η πρόεδρος του Α.Ο. Ποσειδών Αγνή Δρίμτζια.

«Τα παιδιά βρίσκονται εδώ για να ασχοληθούν με ένα πολύ ωραίο θέμα, την παλιά πόλη, μια ιστορία που είναι λίγο ξεχασμένη, αλλά θα πρέπει να τη θυμόμαστε για να θυμόμαστε από πού ξεκινάμε και που πάμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να μαθαίνουμε στα παιδιά το παρελθόν τους, για να μπορούμε να φωτίσουμε τις μελλοντικές τους ημέρες», σημείωσε η κ. Δρίμτζια.

«Ευχαριστούμε για την πρόσκληση σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση του Ioannina Lake Run, που φωτίζει και προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο, αυξανόμενο αριθμητικά, τα Γιάννενα, μια υπέροχη πολυπολιτισμική πόλη, που έχει να δείξει πλούσια παράδοση σε όλα τα επίπεδα. Είναι δική μας χαρά και υποχρέωση, ως φορέας του Υπουργείου Παιδείας, με την κοινωνική ευθύνη που μας διακρίνει, να προσφέρουμε γνώσεις στα παιδιά, για να κάνουμε πράξη αυτό που ανέφερε η κ. Δρίμτζια, να τους δώσουμε τα εφόδια της γνώσης του παρελθόντος, προκειμένου να πορευθούν στο μέλλον. Να είναι δέντρα με γερές ρίζες, γνωρίζοντας την ιστορία του τόπου τους», σημείωσε η κ. Οικονομίδη.