Ένα πλούσιο… ορεκτικό με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις

Ένα πλούσιο… ορεκτικό με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις
Wednesday, 11 September 2019

Πλούσιο θα είναι και τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Εβδομάδας Λίμνης, που θα αποτελέσει το «ορεκτικό» για το αγωνιστικό διήμερο του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, που διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Σεπτεμβρίου από τη Limni, τον Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων, τον δήμο Ιωαννιτών και την περιφέρεια Ηπείρου.

Η αρχή γίνεται την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου με την εκδήλωση «Ένας περίπατος με τα αγάλματα στη Λίμνη», που διοργανώνει η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, συμμετέχοντας για μια ακόμη χρονιά στην Εβδομάδα Λίμνης. Ένας περίπατος στις άκρες της λίμνης αποκαλύπτει θησαυρούς, τους οποίους η καθημερινότητά μας κρατά «αόρατους». Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εκδήλωσης επιμελήθηκε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων και Εκδηλώσεων της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης «Βιβλιοθήκη Γνώσης & Συναισθήματος». Η εκδήλωση, η οποία απευθύνεται σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας (αριθμός περιορισμένος/με εγγραφή), θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στον ισόγειο χώρο της Βιβλιοθήκης και είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η συνέχεια της Εβδομάδας Λίμνης θα δοθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, με μια επιστημονική εκδήλωση με τίτλο «Ο ρόλος της άθλησης στην ψυχική υγεία και η άσκηση ως ψυχοθεραπεία» στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής». Η ημερίδα συνδιοργανώνεται με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης – Ε.Ψ.Ε.Π., μέλος του δικτύου ENalMH (European Network of active living for Mental Health).
Ομιλητές θα είναι ο Δρ. Χρυσόστομος Γιαννουλάκης, Καθηγητής Αθλητικής Διοίκησης και Υπεύθυνος Σχολής Επιστημών Αθλητισμού & Φυσικής Αγωγής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης με θέμα «H αερόβια άσκηση ως μέσο σύγχρονης ψυχοθεραπείας» και ο Δρ. Ευάγγελος Παππάς, Ψυχίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ε.Ψ.Ε.Π. με θέμα «Η προαγωγή της ψυχικής υγείας μέσω των δρόμων αντοχής». Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Διπλή θα είναι και φέτος η συμμετοχή του Μουσείου Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς στην Εβδομάδα Λίμνης. Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα, θα οργανωθεί ένα δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών, στο πλαίσιο του οποίου θα διακοσμηθούν τα στεφάνια των νικητών του 13ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων. Στη δράση θα συμμετέχουν και υπεύθυνοι του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, οι οποίοι παράλληλα θα αναλάβουν να αναπτύξουν δραστηριότητες εξοικείωσης των παιδιών με το οικοσύστημα της λίμνης και να τα ευαισθητοποιήσουν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Την ίδια ημέρα, στις 6 το απόγευμα, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων με τίτλο «Λίμνη Παμβώτιδα: Διαχρονική πηγή ζωής», η οποία θα φιλοξενείται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση θα περιλαμβάνει γκραβούρες από τη συλλογή του Αναστάσιου Παπασταύρου, πίνακες ζωγραφικής της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων, φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα και σύγχρονων φωτογράφων, καθώς και φωτογραφικό υλικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, με θεματολογία φυσικά από τη λίμνη Παμβώτιδα.
Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση του βιβλίου του Λευθέρη Πλακίδα «Ταξιδεύοντας» (εκδόσεις Sportbook), που θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», με ώρα έναρξης 7 το απόγευμα. Εκτός από τον συγγραφέα, θα μιλήσουν ο δρ. Βιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννης Σαΐνης, η επιχειρηματίας τουρισμού Έλσα Κεντέρη, ο Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Γιάννης Τσίλης, οι δημοσιογράφοι Αρετή Στασινού και Μιχάλης Μερτζιανίδης, ο γκαλερίστας και διευθυντής του Γύρου Λίμνης Ηλίας Σπυριούνης, ο destination manager Σπύρος Πέγκας και η πρόεδρος του Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων Αγνή Δρίμτζια.
Όπως και πέρυσι, μία ημέρα πριν την έναρξη του αγωνιστικού διημέρου, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, οργανώνεται μια ποδηλατοβόλτα 30 χλμ. στη διαδρομή του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, με τίτλο «Ποδηλατώ τον γύρο της Παμβώτιδας». Η ποδηλατοβόλτα θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα από την πλατεία Μαβίλη, όπου θα γίνει και ο τερματισμός.
Στις 8.30 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα γίνει στην πλατεία Μαβίλη η επίσημη τελετή έναρξης του 13ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, όπου εκτός από τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, θα υπάρχουν ειδικές βραβεύσεις και πολλές εκπλήξεις.
Όλα αυτά αποτελούν την καλύτερη «προθέρμανση» για το διήμερο του 13ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, που ξεκινά το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, με τον Παραλίμνιο Δρόμο 1000μ. για ΑμεΑ και ακολουθούν το Family Run 1000μ., ο Παραλίμνιος Δρόμος «Μαμά –Καρότσι», με χορηγό τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και ο Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. με χορηγό τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Πίνδος».
Η αυλαία θα πέσει την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με τον Γύρο Λίμνης των 30 χλμ. στην παραλίμνια διαδρομή περιμετρικά της Παμβώτιδας, με χορηγό τη Βίκος Α.Ε. και αθλοθέτη την Τράπεζα Ηπείρου. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 9 το πρωί, ενώ θα προηγηθούν στις 7 το πρωί η εκκίνηση του Δυναμικού Βαδίσματος στη διαδρομή των 30 χλμ. και στις 8.50 το πρωί του Αγώνα Δρόμου 10χλμ. Στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει η απονομή μεταλλίων στους νικητές.