Όραμα να καταστούν τα Γιάννενα ο μεγαλύτερος αθλητικός τουριστικός προορισμός

Όραμα να καταστούν τα Γιάννενα ο μεγαλύτερος αθλητικός τουριστικός προορισμός
Thursday, 18 September 2014

Ένα κομμάτι στο παζλ της προσπάθειας να καταστούν τα Γιάννενα ο μεγαλύτερος αθλητικός τουριστικός προορισμός μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί το τριήμερο των αγώνων Ioannina Lake Run και Street Relays, που πραγματοποιείται από αύριο Παρασκευή 19 έως και την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στην πόλη.

Ο Αθλητικός Όμιλος Ποσειδών Ιωαννίνων και ο Αθλητικός Σύλλογος Ερμής ενώνουν από φέτος τις δυνάμεις τους δίνοντας τη σκυτάλη όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία.

Για μια αναβαθμισμένη διοργάνωση έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΟ Ποσειδών Ιωαννίνων Ηλίας Σπυριούνης, τονίζοντας πως από το ξεκίνημά του ο Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων αφιερώθηκε στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της δρομικής κουλτούρας.

Ιδιαίτερα στάθηκε στη βοήθεια των εθελοντών για την πραγματοποίηση της μεγάλης αθλητικής γιορτής, ενώ χαιρέτισε και την νέα φιλοσοφία της δημοτικής αρχής και προσωπικά του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα. «Έχουμε βάλει στόχο να προχωρήσουμε μαζί και τα επόμενα χρόνια ώστε ο Γύρος Λίμνης να πάρει τη θέση που του αναλογεί», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως η πιστοποίηση της διαδρομής σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου και την Ένωση Ξενοδόχων,  να έρθουν από την επόμενη χρονιά και αρκετοί δρομείς από την Ευρώπη.

Τέλος, κάλεσε τους Γιαννιώτες να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες, αλλά και τις τελετές έναρξης και λήξης.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε o Διευθυντής των Street Relays Λευθέρης  Πλακίδας την συνεργασία με τον Γύρο Λίμνης, χαρακτηρίζοντάς τον την καλύτερη δρομική ασφάλτινη διαδρομή στην Ελλάδα, και αναφέρθηκε στη συνέχεια στη φιλοσοφία των Σκυταλοδρομιών Δρόμου.

«Οι Σκυταλοδρομίες Δρόμου γεννήθηκαν από την ιδέα το ατομικό αγώνισμα του τρεξίματος να γίνει ομαδικό. Δίνουμε τη δυνατότητα να γίνει μια ομάδα, μια παρέα, ουσιαστικά γεννάμε νέους δρομείς. Τα 5 χλμ. που σε κάποιες διοργανώσεις είναι η μικρότερη διαδρομή, για κάποιους είναι πολλά. Με τα 2,5 χλμ. υπάρχει η δυνατότητα σε πάρα πολύ κόσμο να έρθει να τρέξει και να περάσει καλά. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε κουλτούρα άσκησης και αθλητισμού σε περισσότερο κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακίδας και στάθηκε στην ομορφιά της πόλης και της Λίμνης Παμβώτιδας.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως σε λίγα χρόνια τα Γιάννενα θα είναι ο μεγαλύτερος αθλητικός προορισμός και στάθηκε στη συμβολή στη διοργάνωση του Δήμου Ιωαννιτών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και της Μητρόπολης με τον Μητροπολίτη να δίνει το παρών στην τελετή έναρξης.

Για ένα θεσμό με πανελλαδική εμβέλεια, ο οποίος αθροίζεται σε μια σειρά σπουδαίων διοργανώσεων που ταιριάζουν απόλυτα στην ταυτότητα της περιοχής μας και εξυπηρετούν τον κοινό στόχος να γίνουν τα Γιάννενα το επίκεντρο του αθλητικού τουρισμού, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. Όπως σημείωσε, το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης δεν είναι μόνο οι λίμνη, αλλά και οι δραστήριοι άνθρωποι.

«Έχουμε την ομάδα. Τώρα πρέπει να τρέξουμε. Να δώσουμε τη σκυτάλη ο ένας στον άλλο.  Ο Δήμος είναι μέλος αυτής της σκυταλοδρομίας. Γι’ αυτό είπαμε ότι θα τρέξουμε κι εμείς. Έχουμε αθλητές αντιδημάρχους, συμβούλους και μπορεί και δήμαρχο. Φέτος η διοργάνωση στέλνει κι ένα άλλο μήνυμα μιας και αναδεικνύει την προστασία της Παμβώτιδας. Να προσθέσω πως μέσω του 8ου γύρου της λίμνης τα Γιάννενα συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας που φέτος έχει το σύνθημα: «Οι δρόμοι μας οι επιλογές μας». Νομίζω ότι στα Γιάννενα δείχνουμε την επιλογή μας», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού Νίκος Γκόλας συνεχάρη τον «Ποσειδώνα» για την πρωτοβουλία του και προέτρεψε τα αθλητικά σωματεία και συλλόγους του Δήμου «να προτείνουν τέτοιου είδους διοργανώσεις που θα φέρουν κόσμο στην περιοχή μας και να είναι σίγουροι ότι ο Δήμος θα είναι στο πλευρό τους».

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού Παντελής Κολόκας αναφέρθηκε στη φιλοσοφία που υπάρχει στο Δήμο Ιωαννιτών σχετικά με τη στήριξη τέτοιων διοργανώσεων. Σημείωσε πως «ο γύρος της Λίμνης έχει αλλάξει την προσέγγιση που έχει το δρομικό κίνημα και κατέληξε λέγοντας πως «έχουμε κάθε λόγο να έχουμε το όραμα πως κάποια στιγμή θα έρχεται κόσμος από το εξωτερικό για να ακολουθήσει τη διαδρομή της λίμνης αλλά και την αθλητική κουλτούρα και παιδεία της περιοχής».

 Το πρόγραμμα των αγώνων

 Το αθλητικό τριήμερο ξεκινάει αύριο Παρασκευή, στις 7.30 το απόγευμα, με την τελετή έναρξης στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» στα Παλιά Σφαγεία. Στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης και καθαρισμός της λίμνης Παμβώτιδας με αφετηρία το «Πάρκο ερμηνείας οικοσυστήματος λίμνης Παμβώτιδας» και από το απόγευμα ξεκινά το αγωνιστικό πρόγραμμα με το Kids relays 4x100m και 4x200m στην Ακτή Μιαούλη (17.00), τον παραλίμνιο δρόμο «Μαμά – Καρότσι» (18.00) και το Ioannina Street Relays 4x2.5 χλμ (18.30). Θα ακολουθήσει το pasta party και οι απονομές.

Την Κυριακή η σκυτάλη περνάει στον Γύρο Λίμνης. Στις 7 το πρωί, από την Πλατεία Μαβίλη, θα πάρουν εκκίνηση οι αθλητές στο δυναμικό βάδισμα, στις 9 θα ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου 30 χλμ.  και στις 9.10 ο αγώνας δρόμου 10 χλμ. Για τις 12.30 έχει προγραμματιστεί η τελετή Λήξης και η απονομή των μεταλλίων.

Οι συμμετοχές για τους αγώνες των 30 χλμ. και 10 χλμ. έχουν κλείσει, ωστόσο ενδεχομένως να υπάρχει η δυνατότητα για κάποιες επιπλέον εγγραφές το απόγευμα του Σαββάτου στα Παλιά Σφαγεία σε περίπτωση ακυρώσεων. Για τις Σκυταλοδρομίες Δρόμου υπάρχει η δυνατότητα εγγραφών ακόμη και το Σάββατο το μεσημέρι, 2 ώρες πριν τον αγώνα, με τους διοργανωτές να καλούν όσους θέλουν να πάρουν μέρος και δεν έχουν φτιάξει ομάδα, να βρεθούν στο χώρο για να συμπληρώσουν την τετράδα τους.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Γύρου Λίμνης είναι και το μετάλλιο δια χειρός του Γιαννιώτη γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη. Το μετάλλιο για κάθε δρομέα είναι το αναμνηστικό του. Έχει κάνει μικρογλυπτική, είναι ένα έργο τέχνης», τόνισε ο Διευθυντής των Street Relays Λευθέρης Πλακίδας.