Ένα μετάλλιο που «συμπυκνώνει» τους στόχους μιας διοργάνωσης και ενός καλλιτέχνη

Ένα μετάλλιο που «συμπυκνώνει» τους στόχους μιας διοργάνωσης και ενός καλλιτέχνη
Wednesday, 02 September 2015

Το τρίτο μετάλλιο, συλλεκτικό, που φιλοτεχνεί ο καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και συντοπίτης μας Θεόδωρος Παπαγιάννης για τον 9ο Γύρο της Λίμνης λαμβάνει σιγά - σιγά «σάρκα και οστά».

Η συνεργασία του κ. Παπαγιάννη με τους διοργανωτές του Γύρου της Λίμνης ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και πέρα από μια ευγενική πρόταση σε έναν καλλιτέχνη που έγινε αποδεκτή, σηματοδοτεί πολλά περισσότερα.
Ο Γύρος της Λίμνης έχει στο επίκεντρο την λίμνη Παμβώτιδα, την προστασία και την ανάδειξή της, τον πολιτισμό και τον φυσικά τον αθλητισμό. «Μας μαθαίνει να περπατάμε, να τρέχουμε στη φύση, να ερχόμαστε σε επαφή μαζί της. Για αυτό είναι σημαντικός και με ενδιαφέρει», λέει ο διακεκριμένος γλύπτης.
Ο ίδιος, πέρα από την γνωστή σε όλους καλλιτεχνική του πορεία, έχει μια αγάπη προς τους δρομείς. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά, ίσως το πιο εντυπωσιακό έργο του, «Οι Δρομείς», το οποίο κοσμεί την έξοδο του Διεθνούς Αεροδρομίου «O' Hare» του Σικάγο, συμβολίζει το Ολυμπιακό πνεύμα και το αθλητικό ιδεώδες, την μετανάστευση, την κινητικότητα.
Επίσης, ο ίδιος, στον τόπο καταγωγής του, το Ελληνικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, έχει δημιουργήσει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης», όπου αυτές τις ημέρες φιλοξενείται το 6ο κατά σειρά Συμπόσιο Γλυπτικής, με τη συμμετοχή έξι καλλιτεχνών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήδη εργάζονται με στόχο να φιλοτεχνήσουν έργα σε μάρμαρο, μέταλλο, τοπικές πέτρες και ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία θα προστεθούν στα άλλα που έχουν τοποθετηθεί στη διαδρομή από την είσοδο του χωριού ως το Μοναστήρι της Τσούκας.
«Θέλουμε να δώσουμε στους νέους και κυρίως τα παιδιά, που έρχονται με τα σχολεία τους και επισκέπτονται το Μουσείο, το σύνθημα για μια περιβαλλοντική συνείδηση, για την προστασία της φύσης», τονίζει ο κ. Παπαγιάννης, που θέτει ως νέου του στόχο να ολοκληρωθεί αυτή η διαδρομή, σαν ένα εξωτερικό Μουσείο.
Το συλλεκτικό μετάλλιο που θα δοθεί και φέτος τους δρομείς «συμπυκνώνει» τους στόχους μιας διοργάνωσης και ενός καλλιτέχνη, για ανάδειξη και προστασία της φύσης, για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Για αυτό το λόγο δεν αποτελεί πλέον έκπληξη ότι έχει αναδειχθεί σε ένα σημαντικό κίνητρο για τους συμμετέχοντες στους αγώνες των 30 χλμ, 10 χλμ και 5 χλμ.
Αν και ο κ. Παπαγιάννης δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες, είναι βέβαιο πως και φέτος στο μετάλλιο «πρωταγωνιστεί» ο δρομέας, με στοιχεία που παραπέμπουν στην φύση και ιδιαίτερα την φύση των Ιωαννίνων.

(Η φωτογραφία είναι από το μετάλλιο του 8ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων)