Και η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη στις εκδηλώσεις για τον 9ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων

 Και η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη στις εκδηλώσεις για τον 9ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων
Thursday, 24 September 2015

Με αφόρμιση το ιστορικό παραμύθι του Χρήστου Χρηστοβασίλη «Το Κάστρο της Νεράιδας. Παλιά ιστορία σε καινούριο παραμύθι» , που φυλάσσεται στις σπάνιες Συλλογές της, στο Αρχείο Χρίστου Σούλη, η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, του Υπουργείου  Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, συμμετέχει, μετά από πρόσκληση του Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων, στις πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, οι οποίες πλαισιώνουν το πρόγραμμα του φετινού 9ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων.

Πρόκειται για μία δράση στην οποία συμμετέχουν παιδιά σχολικής ηλικίας, σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε από το Τμήμα Δράσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, σε μία ιδέα της κ. Ναταλίας Μίγδου, υπεύθυνης και για τη θεατρική απόδοση και κινησιολογία των παιδιών, συνεπικουρούμενης των εκπαιδευμένων φοιτητριών Ζωής Παπάζογλου και Αλίκης Τάσση (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παν/μιο Ιωαννίνων).

Το κείμενο που επιλέχθηκε «Το Κάστρο της Νεράιδας. Παλιά ιστορία σε καινούριο παραμύθι» , είναι ένα υπέροχο ιστορικό γιαννιώτικο παραμύθι που αναφέρεται στην ιστορία της πόλης και στις… νεράιδες που κατοικούσαν στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας.

Θα ακολουθήσει χορογραφία-κινησιολογία του τραγουδιού «Πλένω στο κρύο ρέμα» (Νίκος Κυπουργός [Κηποθέατρο], από τη θεατρική παράσταση Yerma του Federico Garcia Lorca και στίχους Τζένη Μαστοράκη-ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και η προβολή της εργασίας του 24ου Δημ. Σχολείου Ιωαννίνων, Στ τάξη 2008-2009, με τίτλο «Η λίμνη μας η Παμβώτιδα».

Στον εξωτερικό χώρο της Βιβλιοθήκης, στον πεζόδρομο, η δράση θα ολοκληρωθεί με τους «μικρούς πάγουρους» {παγούρι= μεσαιωνική ελληνική , υποκοριστικό του πάγουρος (καβούρι), ίσως λόγω του σχήματος του δοχείου}, δηλ. σκυταλοδρομίες με παγούρια και νερό.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015, στις 6 το απόγευμα στον ισόγειο χώρο της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων και είναι ελεύθερη για το κοινό να την παρακολουθήσει.