Ο 9ος Γύρος Λίμνης έκανε στάση στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

Ο 9ος Γύρος Λίμνης έκανε στάση στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη
Friday, 25 September 2015

Οι... νεράιδες που κατοικούσαν στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας «ζωντάνεψαν» στο ισόγειο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, το απόγευμα της Πέμπτης για να πουν στα μικρά παιδιά την δική τους ιστορία, με αφορμή τον 9ο Γύρο της Λίμνης Ιωαννίνων.

Μετά από πρόσκληση του Α.Ο Ποσειδώνα, η διευθύντρια Βαΐα Οικονομίδου και τα στελέχη της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης του Υπουργείου  Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, παρουσίασαν το ιστορικό  παραμύθι του Χρήστου Χρηστοβασίλη, «Το Κάστρο της Νεράιδας. Παλιά ιστορία σε καινούριο παραμύθι», που φυλάσσεται στις σπάνιες Συλλογές της, στο Αρχείο Χρίστου Σούλη και αναφέρεται στην ιστορία της πόλης και στις… νεράιδες που κατοικούσαν στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας.

Ήταν μία δράση στην οποία συμμετείχαν παιδιά σχολικής ηλικίας, σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε από το Τμήμα Δράσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, σε μία ιδέα της κ. Ναταλίας Μίγδου, υπεύθυνης και για τη θεατρική απόδοση και κινησιολογία των παιδιών, συνεπικουρούμενης των εκπαιδευμένων φοιτητριών Ζωής Παπάζογλου και Αλίκης Τάσση (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παν/μιο Ιωαννίνων).

Παράλληλα, τα παιδιά παρουσίασαν τη χορογραφία-κινησιολογία του τραγουδιού «Πλένω στο κρύο ρέμα» (Νίκος Κυπουργός [Κηποθέατρο], από τη θεατρική παράσταση Yerma του Federico Garcia Lorca και στίχους Τζένη Μαστοράκη - ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) ενώ προβλήθηκε και η εργασίας του 24ου Δημ. Σχολείου Ιωαννίνων, Στ' τάξη 2008-2009, με τίτλο «Η λίμνη μας η Παμβώτιδα».

Στον εξωτερικό χώρο της Βιβλιοθήκης, στον πεζόδρομο, οι «μικροί πάγουροι» {παγούρι= μεσαιωνική ελληνική, υποκοριστικό του πάγουρος (καβούρι), ίσως λόγω του σχήματος του δοχείου}, έπαιξαν σκυταλοδρομίες με παγούρια και νερό, ενώ μιλώντας στα τοπικά μέσα, εξέφρασαν την χαρά τους για τις δράσεις που γίνονται στην Βιβλιοθήκη.

Τόσο η κ. Οικονομίδου, όσο και η πρόεδρος του Α.Ο Ποσειδών Ιωαννίνων Αγνή Δρίμτζια, τόνισαν την αξία των εκδηλώσεων ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν την λίμνη και την ιστορία της και να έρθουν σε επαφή μαζί της, ενώ ευχήθηκαν η συνεργασία τους να συνεχιστεί και να επεκταθεί στον επετειακό, 10ο Γύρο Λίμνης, την επόμενη χρονιά.