Γρ. Σπυριούνης: «Προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε έναν ασφαλή αγώνα»

Γρ. Σπυριούνης: «Προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε έναν ασφαλή αγώνα»
Monday, 14 September 2020

Μιλήσαμε με τον Γρηγόρη Σπυριούνη, υπεύθυνο μάρκετινγκ της διοργάνωσης του μεγάλου αγώνα των Ιωαννίνων για το πώς είναι να προετοιμάζει ένα τόσο μεγάλο δρομικό και τουριστικό event κατά τη διάρκεια μιας τόσο ιδιαίτερης χρονιάς.

Απομένουν λίγες μέρες πριν την έναρξη του Ioannina Lake Run 2020. Του δρομικού event που για 14η συνεχόμενη χρονιά θα συγκεντρώσει επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές από την Ελλάδα στην πόλη των Ιωαννίνων.

Λίγο πριν δοθεί η έναρξη του αγώνα των 30 χλμ. -του main event της διοργάνωσης- μιλήσαμε με τον Γρηγόρη Σπυριούνη, υπεύθυνο μάρκετινγκ της διοργάνωσης του αγώνα, για το πόσο δύσκολη ήταν η φετινή προετοιμασία δεδομένης της πανδημίας, για τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί και για τους λόγους που το Ioannina Lake Run αποτελεί κάτι παραπάνω από έναν αγώνα δρόμου.

Καλησπέρα Γρηγόρη, πριν μας μιλήσεις για το φετινό Ioannina Lake Run 2020, θα θέλαμε να μάθουμε ποια η δική σου σχέση με τον αθλητισμό και πώς αναμείχθηκες με τη διοργάνωση.

«Από 4 ετών ξεκίνησα να κολυμπάω στην ομάδα του Ποσειδώνα Ιωαννίνων και στα 14 ασχολήθηκα με την τεχνική κολύμβηση, καταφέρνοντας να γίνω μέλος της εθνικής ομάδας. Μεγαλύτερή μου διάκριση ήταν η κατάκτηση της τρίτης θέσης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων του 2004 στην Ουκρανία.

Όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν ο πατέρας μου ο οποίος ήταν πρόεδρος στον Ποσειδώνα από το 2006, κατάφερε να υλοποιήσει την επιθυμία λίγων δρομέων μεγάλων αποστάσεων και μέλη του συλλόγου κάνοντας έναν δρομικό αγώνα γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα με στόχο την προβολή και την ανάδειξή της. Αρχικά, ο βασικός κορμός των ανθρώπων που ασχολούνταν με τον αγώνα προερχόταν κυρίως από τον Ποσειδώνα και σταδιακά έγινε αγώνας ολόκληρης της πόλης. Σήμερα αποτελεί έναν από τους καλύτερους αγώνες της χώρας. Τόσο λόγω των πολλών συμμετοχών, όσο και του υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών. Πέρυσι μάλιστα, κάναμε ρεκόρ με 4.000 συμμετέχοντες.

Η σχέση μου με τον αγώνα ήταν πάντα ως εθελοντής. Την περίοδο που ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο αγώνας έκλεινε την πρώτη του δεκαετία. Με αφορμή το 10ο Ioannina Lake Run δημιουργήθηκε η ανάγκη για ανανέωση προσώπων καθώς και το rebranding του αγώνα. Δημιουργήσαμε νέο λογότυπο, σλόγκαν και προσεγγίσαμε μεγαλύτερους στρατηγικούς συνεργάτες – χορηγούς μπαίνοντας στην νέα δεκαετία με σκοπό την εξέλιξη του αγώνα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον μεγάλο ανταγωνισμό λόγω των πολλών αγώνων που εξακολουθούν να γίνονται στην χώρα μας.

Πλέον είμαι μέλος της οργανωτικής επιτροπής και σύμβουλος μάρκετινγκ και επικοινωνίας. Κύρια ενασχόληση μου είναι η συνέχιση λειτουργίας της οικογενειακής επιχείρησης που είναι η γκαλερί Τεχνοχώρος στα Ιωάννινα. Η γκαλερί και το Ioannina Lake Run έχουν κοινά στοιχεία, αφού στην ουσία πρόκειται για επικοινωνία και προβολή εκδηλώσεων. Βασικές αρμοδιότητές μου είναι το μάρκετινγκ, η επικοινωνία και η προβολή των events».

Η ώρα για το Ioannina Lake Run 2020 έφτασε. Πόσο δύσκολη ήταν η προετοιμασία του αγώνα λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί;

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεκινήσαμε από πολύ νωρίς μαζί με τους συνδιοργανωτές, τον Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και στρατηγικούς συνεργάτες μας – χορηγούς να σχεδιάζουμε το 14ο Ioannina Lake Run. Όμως οι συνθήκες άλλαξαν δραματικά, όταν προέκυψε η πανδημία και το γενικευμένο lockdown. Οι πρώτες στιγμές ήταν δύσκολες για όλους μας. Αρχικά, μέχρι τον Ιούνιο, τηρήσαμε στάση αναμονής αλλά σε καμία στιγμή δε σκεφτήκαμε την παραίτηση και την περίπτωση ακύρωσης του αγώνα. Σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό έπαιξε ότι ο αγώνας διεξάγεται πάντα το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου οπότε υπήρχε χρόνος.

Από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στη διαδικασία επανέναρξης των εργασιών, είχαμε ως κύριο μέλημά μας τη διεξαγωγή ενός ασφαλούς αγώνα, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα τα οποία άμεσα εκδόθηκαν σε μια παγκόσμια κίνηση επανέναρξης του αθλητισμού.

Ως διοργάνωση πήραμε τα διεθνή πρωτόκολλα και προσπαθήσαμε με την πολύ σημαντική βοήθεια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και του Ερυθρού Σταυρού, να τα προσαρμόσουμε στις ανάγκες του δικού μας αγώνα. Τελικά καταφέραμε να συντάξουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο το οποίο πήρε την έγκριση της Υγειονομικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωτόκολλο χρειάστηκε να αλλάξει ξανά για δεύτερη φορά και να αναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.Έχοντας ως αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να μην πραγματοποιήσουμε τους παράλληλους αγώνες Family Run,ΑμεΑ και τον πρωτότυπο αγώνα Μαμά- Καρότσι, αλλά και τον αγώνα των 10 χιλιομέτρων.

Το Ioannina Lake Run αποτελεί έναν από τους πιο φεστιβαλικούς αγώνες, διάρκειας μια εβδομάδας. Ο φετινός όμως είναι ένας εντελώς διαφορετικός αγώνας. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και ουσιαστικά να προετοιμάσουμε τον αγώνα του μέλλοντος. Πρώτο μας μέλημα παραμένει η ασφάλεια των εμπλεκόμενων: αθλητών, συμμετεχόντων, εθελοντών και οργανωτικής ομάδας. Εφαρμόζουμε ένα πρωτόκολλο το οποίο είναι διευρυμένο. Αφορά το πώς γίνονται οι εγγραφές (μόνο ηλεκτρονικά πλέον), πώς θα δοθούν τα πακέτα συμμετοχής, πώς θα πάρουν οι νικητές τα μετάλλια τους. Δε θα γίνουν τελετές απονομών στις ηλικιακές κατηγορίες, δε θα υπάρξουν ειδικές βραβεύσεις. Ουσιαστικά, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι γίνεται ώστε να υπάρχει ο μικρότερος δυνατός συγχρωτισμός».

Μπορείς να μας αναφέρεις στιγμές που ξεχώρισες από τους αγώνες μέσα σε αυτή την πορεία των χρόνων;

«Θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλές, αλλά θα αναφέρω μία που θα σας δώσει την εικόνα, τη σπουδαιότητα αλλά και τη μοναδικότητα του αγώνα. Πέρυσι, λίγο πριν το κλείσιμο των εγγραφών, πέρασε από το κέντρο εγγραφών ένας άντρας γύρω στα 35, ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει την εγγραφή του στον αγώνα. Έτυχε να συνομιλήσουμε και η ερώτησή μου ήταν αν έχει να μας προτείνει κάτι, αν έχει προσέξει κάποιο λάθος της διοργάνωσης γενικότερα. Με χαμόγελο μου απάντησε ότι είναι όλα καλά και εύχεται να συμμετέχει για πολλά χρόνια.

Ο συγκεκριμένος κύριος συμμετείχε στον αγώνα των ΑμεΑ που υπό κανονικές συνθήκες είναι ο αγώνας με τον οποίο ξεκινάει το δρομικό πρόγραμμα το Σάββατο το απόγευμα. Στον συγκεκριμένο αγώνα συμμετείχε ως συνοδός στο παιδί του που κινούνταν με αμαξίδιο. Στη συνέχεια συμμετείχε στον αγώνα Μαμά –Καρότσι με το μικρό του κοριτσάκι. Σκεφτείτε ότι μέσα από τους αγώνες του Ioannina Lake Run είχε την δυνατότητα να τρέξει και να διασκεδάσει με τα δυο του παιδιά! Την επόμενη μέρα, ο ίδιος συμμετείχε στον αγώνα των 30 χλμ. εκεί όπου στον τερματισμό τον περίμενε όλη η οικογένεια του. Τα συναισθήματα ήταν απίστευτα. Η χαρά και η συγκίνηση ήταν πολύ μεγάλη. Ήταν μια πάρα πολύ σημαντική και ιδιαίτερη στιγμή που με έκανε να νιώσω ότι το Ioannina Lake Run είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας αγώνας δρόμου».

Πώς βιώνει η πόλη των Ιωαννίνων τον αγώνα; Με ποιο τρόπο -πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι- συμμετέχουν οι ντόπιοι; Ποιοι έχουν αγκαλιάσει τη διοργάνωση περισσότερο και γιατί; Τι κερδίζει η πόλη;

«Πέρυσι το Εμπορικό Επιμελητήριο πραγματοποίησε μια έρευνα προκειμένου να δει ποιο είναι το οικονομικό αποτύπωμα του Ioannina Lake Run στην πόλη των Ιωαννίνων. Τα αποτελέσματα για εμάς ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα, αλλά και πάλι δεν περιμέναμε να είναι τόσο πολύ σημαντική η διεξαγωγή του αγώνα για την πόλη. Μέσω της έρευνας καταδείχθηκε με μετρήσιμα στοιχεία πως το Ioannina Lake Run, πέρα από ένα πολύ σημαντικό αθλητικό, αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό οικονομικό και τουριστικό γεγονός για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Τα έσοδα της πόλης το διήμερο της διοργάνωσης φτάνουν τα 480.000 ευρώ. Όσον αφορά την επισκεψιμότητα, κάθε Έλληνας δρομέας φέρνει μαζί του 1,3 άτομα, ενώ κάθε ξένος 3,4. Μιλάμε λοιπόν και για ένα τουριστικό γεγονός. Για αυτό άλλωστε φέτος η διοργάνωση διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Όσον αφορά τη συμμετοχή, συμμετέχουν όλα τα Γιάννενα. Όλοι γνωρίζουν πως το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη διεξάγεται ο αγώνας. Παρά τις δύσκολες φετινές συνθήκες, όλοι έχουν εμπιστοσύνη προς τους διοργανωτές του event και το περιμένουν με ανυπομονησία, αφού αποτελεί μια μεγάλη οικονομική ανάσα για την πόλη. Πέρα από την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και τις άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται έτσι κι αλλιώς στην διοργάνωση, έχουμε πάνω από 250 εθελοντές από διαφορετικές εθελοντικές, αθλητικές και πολιτιστικές ομάδες».

Τι διαφορετικό να περιμένουμε σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις;

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι ότι έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες. Ενώ κάθε χρόνο θέλουμε να κάνουμε τον καλύτερο, τον πιο πετυχημένο και τον πιο μεγάλο αγώνα, φέτος προσπαθούμε να κάνουμε τον πιο ασφαλή αγώνα. Και για αυτό όλες οι ενέργειες μας έχουν να κάνουν με το πώς θα γίνει ένας αγώνας που θα διασφαλίζει την υγεία όλων των συμμετεχόντων, κάτι που είναι το μεγάλο ζητούμενο την περίοδο που διανύουμε».

Πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τέτοιες διοργανώσεις ακόμη και σε καιρούς πανδημίας;

«Όπως είπαν και οι συνεργάτες μας από την υγειονομική επιτροπή, είναι πάρα πολύ σημαντικό να υποστηρίζουμε τέτοιες διοργανώσεις. Γιατί αν βάλουμε σε μια ζυγαριά το να μη γίνονται τέτοιες διοργανώσεις ή το να γίνονται με ασφάλεια και πρωτόκολλα, είναι πολύ σημαντικότερο για τον κόσμο το δεύτερο. Όλοι θέλουν να είναι μέρος του αγώνα και ανυπομονούν να έρθει η 19η Σεπτεμβρίου».

Τι θα έλεγες σε κάποιον που διστάζει να δηλώσει συμμετοχή επειδή δεν έχει κάνει καλή προετοιμασία;

«Θα του πρότεινα απλά να συμμετάσχει όχι μόνο στο Ioannina Lake Run αλλά και σε άλλους αγώνες διότι η συμμετοχή και μόνο αποτελεί επιτυχία. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι τέλεια προπονημένος αλλά να το θέλει. Βέβαια, για φέτος δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα επιπλέον εγγραφών, γιατί, βάσει των τελευταίων οδηγιών, ήδη έχουν υπερκαλυφθεί οι συμμετοχές. Παρόλα αυτά όποιος επιθυμεί μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στην virtual version και να ξεκινήσει την προετοιμασία του για το 15ο Ioannina Lake Run.

Εύχομαι ολόψυχα να τελειώσουμε άμεσα με όλα αυτά και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς!».

Πηγή: gazzetta