Βραβεύτηκαν το εταιρικό έντυπο και ο νέος λογότυπος του Ioannina Lake Run

Βραβεύτηκαν το εταιρικό έντυπο και ο νέος λογότυπος του Ioannina Lake Run
Wednesday, 20 July 2022

Δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις για το rebranding του Ioannina Lake Run έρχονται να πιστοποιήσουν τη δυναμική αναβάθμιση του απόλυτου δρομικού γεγονότος της περιφέρειας!

Στις 4 Μαΐου, το Ioannina Lake Run απέσπασε δύο πολύ σημαντικά βραβεία στην τελετή απονομής των 20ων ΕΒΓΕ, που αποτελούν τη μεγάλη γιορτή της εγχώριας οπτικής επικοινωνίας και σχεδιασμού. Η απονομή έγινε σε ειδική τελετή στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσία ανθρώπων από τον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού, της πολιτικής, και της εγχώριας αγοράς μεταξύ άλλων. 

Πιο συγκεκριμένα, το Ioannina Lake Run απέσπασε το πρώτο βραβείο για το εταιρικό του έντυπο (ILR Sponsors Toolkit) και το δεύτερο βραβείο για τον επανασχεδιασμό του λογοτύπου του και της εταιρικής του εικόνας (branding), στις κατηγορίες εταιρικό έντυπο και λογότυπος αντίστοιχα, ανάμεσα σε πληθώρα συμμετοχών με πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οι δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις έρχονται να πιστοποιήσουν τα υψηλά στάνταρ αναβάθμισης του ILR, που έχουμε θέσει ως στόχο από το 2021, αλλά και ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας της διοργάνωσης με τον διεθνώς διακεκριμένο brand director Δημήτρη Παπάζογλου και την εταιρεία του DpS Athens, με απώτερο σκοπό τη ριζική αναβάθμιση του Ioannina Lake Run τόσο ως δρομική εμπειρία όσο και ως sports brand, σε συνδυασμό με την ένταξη των Ιωαννίνων στον παγκόσμιο χάρτη δρομικών προορισμών.

Το concept του σήματος και το rebranding

Τo Ioannina Lake Run, ξεκίνησε το 2007, στο πλαίσιο θεσμοθέτησης μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων στα Γιάννενα με κύριους στόχους την ανάπτυξη του ομαδικού αθλητισμού, την προστασία του περιβάλλοντος και την προβολή της πόλης. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια καθιερώθηκε ως μία από τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις για την περιοχή και συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων δρομικών εκδηλώσεων της χώρας, χάρη στην οργανωτική αρτιότητα, στο υψηλό επίπεδο συμμετοχών και στην εξαιρετικής ομορφιάς διαδρομή περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας.

Το Ioannina Lake Run είναι ταυτισμένο με τον αγώνα των 30 χλμ., όσο ακριβώς είναι η διαδρομή που περιβάλλει τη λίμνη Παμβώτιδα. Πρόκειται για μια σχεδόν επίπεδη ασφάλτινη διαδρομή, μοναδικής φυσικής ομορφιάς, κατάλληλη τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους δρομείς. Ο χρόνος διεξαγωγής του αγώνα, το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, την καθιστά ιδανική για όσους προετοιμάζονται για τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, αλλά και άλλους διεθνείς μαραθώνιους δρόμους, που διεξάγονται την περίοδο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου σε πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Μετά από μία επιτυχημένη πορεία 15 ετών και με αφορμή τις ανάγκες του νέου οράματος της διοργάνωσης, κρίθηκε σκόπιμος ο ολιστικός επανασχεδιασμός μιας νέας ταυτότητας.

Τα ζητούμενα σχετικά με τον νέο λογότυπο ήταν: 

  1. Η δημιουργία μιας συμπαγούς και εύκολα απομνημονεύσιμης εικόνας με διεθνή, σύγχρονα αλλά και αθλητικά standards (sports branding),
  2. Η συσχέτιση του νέου λογοτύπου με το δρομικό στοιχείο αλλά και το βάδην,
  3. Η συσχέτιση του δρομικού γεγονότος με την Λίμνη Παμβώτιδα, και την ανάδειξη των Ιωαννίνων,
  4. Η αποτύπωση των πολύ υψηλών standards της διοργάνωσης (Η διαδρομή είναι πιστοποιημένη από επίσημο μετρητή της IAAF-AIMS),
  5. Η ανάγκη για επιτυχή επικοινωνία σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι στο δρομικό γεγονός συμμετέχει και πληθώρα ξένων δρομέων, καθώς και το ότι η διοργάνωση απευθύνεται και σε διεθνή brands ως χορηγούς. 

Ο τελικός λογότυπος, μέσα από τη μονογραμική ακρωνύμια απόδοση των λέξεων Ioannina και Lake (IL), καταφέρνει να απαντήσει στα ζητούμενα μέσα από πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας, κατανόησης, ανάγνωσης και σημειολογίας. Πρωτίστως αποτυπώνει τη σύνδεση του brand με το δρομικό γεγονός, ενώ η τρίτη λέξη (Run) υπονοείται, διαμέσου της κινητικής μορφολογίας του σήματος (πόδια σε κίνηση). Ακολούθως, η συνολική σχεδιαστική χειρονομία μέσα από τον διττό της χαρακτήρα (R κομμένο), υπονοεί και την έννοια του ορίζοντα της λίμνης, οπτικό στοιχείο που βιώνει ο δρομέας καθόλη την διάρκεια του αγώνα. Η σχεδιαστική υφολογία του σήματος βασίζεται στην έντονη αντίθεση γωνιών και καμπυλών. Με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται τόσο η χαρακτηριστική γωνία, που δημιουργεί η πλατεία Μαβίλη (σημείο εκκίνησης και τερματισμού των αγώνων) στην επαφή της με το υδάτινο στοιχείο, ενώ παράλληλα τονίζονται τα τμήματα της ασφαλτοστρωμένης διαδρομής μέσα από καμπύλες και ευθείες, εμπνευσμένα από την σχεδιαστική γλώσσα των εθνικών οδοσημάνσεων.