Με μεγάλη προσέλευση η ημερίδα «Αθλητισμός και Υγεία»

Tuesday, 15 September 2015

Το ενδιαφέρον δεκάδων πολιτών, από ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, προσέλκυσαν οι εισηγήσεις των εξειδικευμένων ομιλητών στην ημερίδα «Αθλητισμός και Υγεία», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον Α.Ο Ποσειδών και τον ΟΚΠΑΠΑ του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον 9ο Γύρο Λίμνης.

Με πρώτο μέλημα την ενημέρωση και με σύνθημα ότι «ο αθλητισμός είναι υγεία», στόχος της εκδήλωσης ήταν να ευαισθητοποιήσει νέους αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας για θέματα που μας αφορούν όλους, σε απλή και κατανοητή γλώσσα.

Στην έναρξη της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής», χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππας Τσουμάνης και η πρόεδρος του Α.Ο Ποσειδών Αγνή Δρίμτζια. Ο κ. Τσουμάνης υπογράμμισε την στήριξη του Οργανισμού σε κάθε δράση που στοχεύει στην ενημέρωση και την πρόληψη για θέματα υγείας, ενώ με τη σειρά της η κ. Δρίμτζια υπογράμμισε ότι οι φετινές, ποικίλες, εκδηλώσεις του Γύρου της Λίμνης έχουν στόχο να φέρουν κοντά στην διοργάνωση όλους τους πολίτες.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου Γιάννης Νικόπουλος και ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Λάμπρος Γεωργόπουλος.

Οι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες, ξεκίνησαν με τον Γενικό Χειρουργό, εντατικολόγο και επιμελητή της ΜΕΘ, Αθανάσιο Κιτσάκο, με θέμα «Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή». Ο κ. Κιτσάκος υπογράμμισε την σημασία της ύπαρξης εξωτερικών αυτόματων απινιδωτών σε δημόσιους χώρους καθώς και της εκπαίδευσης πολιτών στην χρήση τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο στην Ευρώπη 700.000 συνάνθρωποί μας παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, με το ποσοστό επιβίωσης στη χώρα μας να αγγίζει μόλις το 10 με 15%. Αντίθετα, η επιβίωση στις καρδιακές ανακοπές, όπου υπάρχει και χρησιμοποιηθεί απινιδωτής, εκτινάσσεται στο 60-70%.

Με τη φράση του Αμερικανού ηθοποιού Τζωρτζ Μπερνς, που έπαιζε στην σκηνή έως την ηλικία των 100 ετών, «Δε μπορώ να αποφύγω να μεγαλώνω, αλλά δεν είμαι υποχρεωμένος να γεράσω», έκλεισε την ομιλία της με θέμα «Προληπτική Φυσικοθεραπεία στην Γ' Ηλικία», η φυσικοθεραπεύτρια του ΟΚΠΑΠΑ Ευθαλία Τσιώτση. Η κ. Τσιώτση έδωσε συμβουλές για σωστή και ασφαλή άσκηση στην τρίτη ηλικία και αναφέρθηκε σε προγράμματα που πραγματοποιούνται και έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στα μέλη των δομών του ΟΚΠΑΠΑ, όπως τα ΚΑΠΗ.

Μια ιατρική και ταυτόχρονα κοινωνιολογική προσέγγιση του μαζικού αθλητισμού έκανε ο αθλητίατρος, Χρόνης Δρούγιας. Ο κ. Δρούγιας αναφέρθηκε στην διάδοση του δρομικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην καταπόνηση και τα προβλήματα υγείας που εγκυμονούν από την «υπερπροπόνηση», συνιστώντας άσκηση ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε οργανισμού καθώς και προγραμματισμό.