Ο Γύρος Λίμνης βάζει το βάδισμα στην καθημερινότητά μας

Ο Γύρος Λίμνης βάζει το βάδισμα στην καθημερινότητά μας
Tuesday, 18 September 2018

Βάλτε το περπάτημα και το ποδήλατο στη ζωή σας, καθώς ακόμη και μια ολιγόλεπτη άσκηση μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση της σωματικής και της ψυχικής υγείας. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από την ημερίδα «Στην πόλη βαδίζω, ζωή κερδίζω», που συνδιοργάνωσαν ο δήμος Ιωαννιτών, ο 12ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων, η εθελοντική ομάδα Paguristas και η Συνεδριακή Α.Ε./ Conferre S.A.

Την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών και των φορέων για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας επεσήμανε στον χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, τονίζοντας πως μπορούν να προκύψουν σημαντικά οφέλη και για την υγεία των πολιτών, αλλά και για το περιβάλλον και τη ζωή στην πόλη, συμβάλλοντας σε μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Ζητούμενο, όπως ανέφερε, είναι να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες μετακίνησης, αντικαθιστώντας το Ι.Χ. με το βάδισμα, το ποδήλατο και τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στη βελτίωση της σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής υγείας εστίασε την ομιλία του ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Μηλιώνης, τονίζοντας πως όσοι ασκούνται, ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. «Ασκούμενοι, βελτιώνουμε την υγεία μας και τις δεξιότητές μας. Μια ελαφριά άσκηση ή ένα ζωηρό περπάτημα είναι το καλύτερο ξεκίνημα», σημείωσε χαρακτηριστικά και έδωσε απαντήσεις σε όσους βρίσκουν δικαιολογίες για να μην ασκούνται.

«Να πετάξουμε τις γραβάτες, αλλά να τις πετάξουμε για καλό», προέτρεψε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πέτρος Σκαπινάκης, ο οποίος μίλησε για τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία. «Η άσκηση μας κάνει να νιώθουμε ευχαρίστηση και ικανοποίηση και οι λόγοι είναι τόσο ψυχολογικοί όσο και νευροβιολογικοί», ανέφερε, προσθέτοντας πως η άσκηση μειώνει το ψυχικό φορτίο και συμβάλει στην ευεξία, δίνει ενέργεια, αυξάνει τη συγκέντρωση, βελτιώνει τον ύπνο, οδηγεί σε καλύτερη κοινωνική και ερωτική ζωή, αυξάνει την αυτοεκτίμηση, μειώνει το άγχος και τις πιθανότητες προβλημάτων μνήμης, άνοιας και κατάθλιψης.

«Αν η άσκηση θα μπορούσε να μπει σε ένα μπουκάλι, θα ήταν το πιο ισχυρό φάρμακο που θα μπορούσαμε να αγοράσουμε», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την ομιλία της η καρδιολόγος Λορέτα Καλαντζή. Προηγουμένως, είχε μιλήσει για την ευεργετική επίδραση της άσκησης στην καρδιακή υγεία, με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Μάλιστα, επισήμανε πως ακόμη και ένα γρήγορο περπάτημα λίγων λεπτών σε καθημερινή βάση, μπορεί να χαρίσει χρόνια ζωής, ωστόσο στάθηκε και στην ανάγκη του προαγωνιστικού καρδιολογικού ελέγχου, όχι για να αποκλείσει κάποιον από την άσκηση, αλλά για να του συστήσει την κατάλληλη άσκηση. «Ξεκινήστε να περπατάτε. Είναι απλό, φθηνό, ασφαλές και εύκολο», τόνισε , λέγοντας πως το βάδισμα είναι ο πιο εφικτός τρόπος άσκησης.

Για τη μετάβαση από το βάδισμα στο τρέξιμο μίλησε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου Βασίλης Καλτσής, ο οποίος τόνισε πως τα Γιάννενα δίνουν ευκαιρίες άθλησης στην πόλη. Δίνοντας κάποιες συμβουλές, τόνισε πως χρειάζεται παρακολούθηση των παλμών μέσα από ένα καρδιοσυχνόμετρο, απαραίτητο είναι ένα πελματογράφημα, ενώ συνέστησε ακόμη να φορούν οι ασκούμενοι ρούχα ανάλογα με την εποχή, να αποφεύγουν την άσκηση σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες και να φροντίζουν τη διατροφή και την ενυδάτωσή τους. «Πρέπει να προχωράμε βήμα-βήμα», ανέφερε.