Σύνθημα εκκίνησης για τον Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων

Σύνθημα εκκίνησης για τον Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων
Friday, 18 July 2014

Ένα τριήμερο αθλητισμού, πολιτισμού και περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αποτελέσει ο Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων, ο αγώνας δρόμου των 30 χλμ. περιμετρικά της Παμβώτιδας και οι παράλληλες αγωνιστικές και όχι μόνο εκδηλώσεις, που για 8η χρονιά διοργανώνει ο Αθλητικός Όμιλος Ποσειδών Ιωαννίνων το τρίτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη.

Από φέτος ο Γύρος Λίμνης εγκαινιάζει  συνεργασία του με τα Street Relays, τη διοργάνωση αγώνων σκυταλοδρομιών δρόμου που ήδη διεξάγονται με επιτυχία σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια ου έχει ως στόχο την απεύθυνση σε μεγαλύτερο κοινό και την ενδυνάμωσή του αγώνα της πόλης με μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών, αποτελώντας την υπ’ αριθμόν ένα επιλογή μεταξύ των περιφερειακών διοργανώσεων.

«Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από το 2007 που ο Αθλητικός Όμιλος «Ποσειδών» Ιωαννίνων έκανε τον πρώτο γύρο λίμνης. Ένας αγώνας που έχει καθιερωθεί πανελληνίως. Ο πρώτος στόχος μας ήταν η προστασία και η διάσωση της λίμνης Παμβώτιδας και σαν μήνυμα θέλαμε να περάσουμε στους  μικρούς μας αθλητές τη διά βίου άθληση. Να μπορούν δηλαδή να βλέπουν μεγαλύτερα άτομα ηλικίας και τους γονείς τους να συνεχίζουν να αθλούνται με ένα διαφορετικό τρόπο και εύκολο. Στόχος μας είναι τα 30 χιλιόμετρα γύρω από την Παμβώτιδα, που πλέον έχουν και διεθνή πιστοποίηση, να γίνουν τα πιο διάσημα 30 χιλιόμετρα, σε μία λίμνη απίστευτου φυσικού κάλλους, και να μπορούν να προσελκύουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Είμαστε μέσα στην κρίση. Μεγάλη δύναμη του Ποσειδώνα είναι οι 200 μέχρι σήμερα εθελοντές και φέτος πιστεύω ότι θα διπλασιαστεί ο αριθμός τους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΟ Ποσειδών Ιωαννίνων Ηλίας Σπυριούνης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Η σκυτάλη στις συνεργασίες»

Με κολακευτικά λόγια αναφέρθηκε στον Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων και ο Διευθυντής των Street Relays Λευθέρης Πλακίδας, κάνοντας λόγο για ένα δρομικό γεγονός που κυκλώνει μία από τις ωραιότερες λίμνες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε ένα φυσικό περιβάλλον εξαιρετικό, σε μία πόλη που είναι από τις πιο όμορφες.

Στάθηκε, επίσης, στη συνεργασία με τον ΑΟ Ποσειδών, κάνοντας πως έχει ένα ορίζοντα πενταετίας, χωρίς καμία από τις διοργανώσεις να χάνει τον χαρακτήρα της, από τη στιγμή που ο Γύρος Λίμνης θα γίνεται Κυριακή – όπως πάντα – και οι σκυταλοδρομίες μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο.

«Οι σκυταλοδρομίες δρόμου είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό. Γίνεται σε πάρα πολλές πόλεις στην Ελλάδα, είναι ένας πανελλήνιος θεσμός. Η ιδέα είναι ότι ανοίγουμε το δρομικό κίνημα σε όλες τις ηλικίες, δηλαδή εκείνος που δεν θα μπορούσε να τρέξει πέντε και δέκα χιλιόμετρα ή μαραθώνιο, του λέμε «το ατομικό αγώνισμα γίνεται ομαδικό. Έλα φτιάξε μία ομάδα,  μία τετράδα και έλα τρέξε τα 2,5 χλμ που σου αναλογούν»  στην στροφή αυτή των 2,5 χιλιομέτρων. Συνήθως γίνεται σε επιλεγμένα σημεία, όπως τώρα εδώ στα Ιωάννινα, στην Ακτή Μιαούλη, που είναι παραλίμνιος δρόμος με πάρα πολύ ωραίες εικόνες. Η ιδέα είναι ότι τέσσερις δρομείς τρέχουν από 2,5 χιλιόμετρα, σύνολο δηλαδή δέκα χιλιόμετρα. Η ιστορία της αλλαγής της σκυτάλης είναι η σκυτάλη έχει τη σχέση της συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Πλακίδας.

Το πρόγραμμα και οι συμμετοχές

Η διαδικασία των δηλώσεων συμμετοχής μέσω του ioanninalakerun.gr έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες, με την ανταπόκριση να είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική, καθώς ήδη περισσότεροι από 100 αθλητές έχουν εγγραφεί για τον αγώνα των 100 χλμ., οι περισσότεροι μάλιστα εκ των οποίων για πρώτη φορά.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής 19 Σεπτεμβρίου με μια σειρά από ομιλίες που θα γίνουν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» στα Παλιά Σφαγεία, με θεματολογία για τους δρομείς, είτε είναι για τη διατροφή, είτε είναι για την υγεία, είτε είναι για την άσκηση, είτε για τη σωστή προπόνηση.

Το Σάββατο οι διοργανωτές θα έχουν κάποιες προτάσεις ταξιδιωτικού και πολιτιστικού περιεχομένου, ενώ το απόγευμα θα γίνουν οι σκυταλοδρομίες δρόμου από τις 5.30 μέχρι τις 8 το βράδυ, καθώς και ο πρωτότυπος αγώνας «Μαμά – Καρότσι». Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με το Pasta party μέχρι αργά το βράδυ.

Tην Κυριακή στις 9 το πρωί  δίνεται η εκκίνηση στον Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων στη διαδρομή των 30 χιλιόμετρων, δύο ώρες νωρίτερα θα έχει ξεκινήσει το δυναμικό βάδισμα στην ίδια διαδρομή, ενώ στο πρόγραμμα υπάρχουν και τα 10 χιλιόμετρα. Το τριήμερο θα ολοκληρωθεί με την τελετή λήξης που θα γίνει την Κυριακή το μεσημέρι, με την απονομή των μεταλλίων, αλλά και με τις φωτογραφήσεις  των συμμετεχόντων, των επισκεπτών και των εθελοντών.

Μετάλλιο με την υπογραφή του Θεόδωρου Παπαγιάννη

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αγώνα, μέγας χορηγός του οποίου είναι το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Βίκος, το συλλεκτικό μετάλλιο το οποίο και φέτος ανέλαβε να φιλοτεχνήσει ο συμπατριώτης μας γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης. Για ένα αντικείμενο τέχνης έκανε λόγο ο Ηλίας Σπυριούνης, αναφέροντας πως η συνεργασία με τον Θ. Παπαγιάννη δεν ήταν μόνο για την περσινή χρονιά, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό.