«Επανάσταση» του δρομικού κινήματος το Ioannina Lake Run

«Επανάσταση» του δρομικού κινήματος το Ioannina Lake Run
Sunday, 20 September 2020

Το ότι το Ioannina Lake Run είναι ένας ξεχωριστός αγώνας, το ξέρουν όλοι όσοι έχουν τρέξει στη διαδρομή των 30 χλμ. γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα.

Πλέον, όμως, θα το γνωρίζουν και όσοι δεν έχουν πάρει μέρος στις έως τώρα διοργανώσεις, καθώς ο 14ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων καταγράφεται ως ο πρώτος λαϊκός αγώνας δρόμου, με μαζική συμμετοχή, σε περίοδο πανδημίας και ως μία από τις ελάχιστες αθλητικές δραστηριότητες εκτός σταδίου μετά την αυστηροποίηση των μέτρων από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Το Ioannina Lake Run, με μεγάλο χορηγό το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Βίκος και επίσημο χορηγό τη bwin, θα μείνει στην ιστορία όχι για το πλήθος των δρομέων, ούτε για τις επιδόσεις των νικητών, αλλά για την επιτυχία των διοργανωτών να πραγματοποιήσουν έναν αγώνα με απόλυτη ασφάλεια για όλους τους συμμετέχοντες, καθώς υπήρξε απόλυτη τήρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου από οργανωτές, εθελοντές, αλλά κυρίως τους δρομείς, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα ότι ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί ακόμη και μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Θερμομετρήσεις από τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού κατά την παραλαβή των πακέτων συμμετοχής, συμπλήρωση του δελτίου καταγραφής αθλούμενου, αντισηπτικά τζελ σε δεκάδες σημεία, προστατευτικά πλέξιγκλας στη γραμματεία, ειδικό έντυπο με τις προβλέψεις του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου και μάσκες και γάντια από το σύνολο του προσωπικού του αγώνα, προδιέθεταν από την πρώτη στιγμή τους δρομείς για το ότι η τήρηση των μέτρων θα είναι εξαντλητική.
Και αυτό αποδείχθηκε όταν ήρθε η ώρα της εκκίνησης. Οι δρομείς, έχοντας ενημερωθεί για το block στο οποίο ανήκουν, έφτασαν στον χώρο της αφετηρίας σταδιακά και δεν υπήρξε συγχρωτισμός. Σταδιακά δόθηκαν και οι εκκινήσεις του αγώνα δρόμου των 30 χλμ., ανά 20 λεπτά σε κάθε γκρουπ των 90 ατόμων, με τους αθλητές να φεύγουν ανά τετράδες με διαφορά δέκα δευτερολέπτων.
Μετά τον τερματισμό, οι δρομείς έκαναν ξανά χρήση αντισηπτικού, παραλάμβαναν μάσκα και ακολούθως δύο τσάντες, οι οποίες περιείχαν το μετάλλιο, φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος, αναψυκτικό, μπάρα δημητριακών, μπύρα χωρίς αλκοόλ, μπισκότα, μπανάνα και ένα αντισηπτικό μαντηλάκι.

Απειλήθηκαν τα ρεκόρ διαδρομής

Το γεγονός ότι ο αγώνας ξεκίνησε στις 8 το πρωί και όχι στις 9 όπως τις προηγούμενες χρονιές, βοήθησε τους περισσότερους δρομείς να βελτιώσουν τους χρόνους τους και μάλιστα απειλήθηκαν τα ρεκόρ διαδρομής.
Στους άνδρες, πρώτος ήταν ο Κωνσταντίνος Σταμούλης (Saucony Team) που κατέβασε εντυπωσιακά τον χρόνο του, τερματίζοντας σε 1.40.47, όταν πέρυσι, που πάλι έκοψε πρώτος το νήμα, ο χρόνος του ήταν 1.44.00. Η επίδοσή του είναι η δεύτερη καλύτερη στον Γύρο Λίμνης μετά το 1.39.35 του Δημήτρη Θεοδωρακάκου το 2018.
Δεύτερος, όπως και πέρυσι, ήταν ο Αθανάσιος Μπαρμπαγιάννης (Fifth Element Running Team) που τερμάτισε σε 1.48.07 και τρίτος ο Νικόδημος Νικολακέας (ΓΑΣ Ιλισός) που έτρεξε τη διαδρομή σε 1.49.22.
Λίγα δευτερόλεπτα από την κατάρριψη του ρεκόρ διαδρομής του Γύρου Λίμνης στις γυναίκες, που πέτυχε στο περσινό Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων η Ελευθερία Πετρουλάκη (1.54.27) βρέθηκε η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, η οποία έκοψε πρώτη το νήμα σε χρόνο 1.55.13. Και προφανώς θα το είχε καταρρίψει εύκολα αν το είχε βάλει στόχο, καθώς, όπως ανέφερε η ίδια σε δηλώσεις της, έτρεξε σε προπονητικό ρυθμό, καθώς προετοιμάζεται για τον Μαραθώνιο της Αθήνας.
Δεύτερη ήταν η Ανδριάννα Βασιλάτου με χρόνο 1.57.58 και τρίτη η Χριστίνα Καντζουράκη που κάλυψε την απόσταση σε 2.03.36.
Τις απονομές στους άνδρες έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Βασίλης Γοργόλης, ο πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κωνσταντίνος Ντακαλέτσης και ο γλύπτης Χρήστος Σκαλκώτος, ενώ στις γυναίκες η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Νατάσα Τύρου- Ούζα, η εκπρόσωπος του μεγάλου χορηγού ΒΙΚΟΣ Α.Ε. Έλενα Χρυσοβιτσινού και ο αστυνόμος του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων Ανδρέας Καραμάνης.
Στους τρεις νικητές και τις τρεις νικήτριες δόθηκαν και χρηματικά έπαθλα 600, 300 και 150 ευρώ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, που είναι χορηγός και αθλοθέτης του Γύρου Λίμνης. Τις επιταγές επέδωσαν ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ζωνίδης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Βασίλειος Κολιός.
Συνολικά εκκίνηση στον Γύρο Λίμνης των 30 χλμ. πήραν 409 δρομείς, ενώ 29 άτομα συμμετείχαν στο Δυναμικό Βάδισμα των 30 χλμ. Σε ξεχωριστή κατηγορία κατατάσσεται ο Γιώργος Δρακόπουλος και οι δύο δρομείς που έτρεξαν παρέα με τον Δημητράκη, τον τετραπληγικό γιο του Γ. Δρακόπουλου, ο οποίος κινείται με ένα ειδικά διασκευασμένο αμαξίδιο.

Υπερπολύτιμη συνδρομή

Υπερπολύτιμη ήταν και φέτος η συνδρομή των κρατικών υπηρεσιών, φορέων και εθελοντών, χωρίς τους οποίους δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τόσο μεγάλη διοργάνωση.
Το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων διέθεσε το σύνολο σχεδόν της δύναμής του, έχοντας και συνδρομή από άλλες υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, ασθενοφόρα και μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ ακολουθούσαν τις ομάδες των δρομέων, ενώ με μια πολυπληθή ομάδα ο Ερυθρός Σταυρός Ιωαννίνων σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της υγειονομικής κάλυψης, αλλά είχε και την ευθύνη του Κέντρου Ελέγχου Αγώνα. Δεκάδες μέλη του στελέχωσαν ένα πλήρως οργανωμένο ιατρείο στον τερματισμό, ενώ, επίσης, βρέθηκαν σε κομβικά σημεία της διαδρομής και δίπλα στους δρομείς με μοτοσικλέτες και ποδήλατα.
Τους δρομείς συνόδευαν και μέλη της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Ιωαννίνων, ενώ με μέσα για την οριοθέτηση και σήμανση της διαδρομής βοήθησαν, για μία ακόμη χρονιά, η Εγνατία Οδός ΑΕ και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου.